EvenimentImportantNationalRecomandate

II VOR TRIMITE LA MOARTE INAINTE DE CRACIUN: DOI TINERI DIN IRAK CAZATI LA SOMCUTA MARE URMEAZA A FI DEPORTATI. PENTRU DEZERTARE DIN ARMATA II VOR UCIDE (EXCLUSIVITATE – VIDEO)

Caz revoltator la Somcuta Mare. Un tanar in varsta de 21 ani, student si antreprenor in tara natala pana cand rebelii au pus stapanire pe tara, a reusit sa ajunga in Romania unde a cerut azil politic. Acum insa autoritatile romane vor sa il deporteze in tara natala, refuzand sa ii acorde actele de sedere in Romania. Cel putin acest lucru sustine tanarul. Practic, in momentul in care va ajunge in Irak va fi imediat arestat si condamnat la moarte. In aceeasi situatie este un alt irakian in varsta de 30 de ani.

Hussein Faleh Nasser (21 ani) avea o viata linistita in Irak. Studia la facultate si avea si o mica afacere cu vinuri in zona. Era casatorit si avea cu copil. Asta pana cand rebelii i-au incendiat micutul magazin iar pe partenerul sau de afaceri l-a rapit. Mai mult, conform acestuia, ar fi fost inrolat fortat in armata irakiana. A reusit sa dezerteze si sa fuga din tara. Dupa saptamani intregi de chin a reusit sa ajunga in Romania si a fost trimis la Centrul pentru Cazare Refugiati din Somcuta Mare, Maramures.

De zece luni este in Somcuta Mare. De trei saptamani a reusit sa se angajeze la firma Aramis din Baia Mare. Desi a cerut documente in fata instantei pentru a putea ramane in tara noastra, se pare ca acest lucru i se refuza. El nu intelege din ce motiv. Spune doar ca translatorul care i-ar fi fost repartizat nu intelege bine ce vrea el de fapt. „Nu vreau bani, nu vreau haine, vreau doar sa raman la Somcuta Mare si sa muncesc pentru a supravietui” povesteste Hussein.



În aceeași situație este și prietenul său de 30 de ani. Sofer de meserie un cadrul Ministerului Sportului din Irak, avînd propriul taxi, a plecat de acasa in momentul in care a fost oprit de rebeli. Alături de alți 3 prieteni. Pentru ca unul dintre ei fuma a fost executat în vazul lumii pentru că cei prezenți sa inteleaga ca fumatul este interzis în Irak, după cum spune acesta. De teama a venit în România. S-a angajat iar acum a fost anunțat că nu va primi actele necesare pentru a rămîne în Somcuta.

prietenii irakienilor au fost decapitati in public
Prietenii irakienilor au fost decapitati in public de militiile siite

Cei doi au fost informati ca saptamana viitoare ar urma ca autoritatile romane sa ii deporteze. Lucru care ii inspaimanta pentru ca odata ajunsi pe pamant irakian vor fi arestati si cel mai probabil condamnati la moarte.

Dupa ce a facut totul public pe o pagina de socializare colegii lor de munca de la Aramis Baia Mare au sarit sa ii ajute si sa incerce sa ii sprijine.

„Eu nu sunt chiar pe flux unde este el, eu sunt la receptie. Il cunosc de aproape trei saptamani. Este o fire foarte vesela, sociabila, in om foarte harnic. Ce ii spui aia face, nu se da deoparte de la nimic. Se straduieste sa vorbeasca limba romana pe cat posibil” povesteste o colega.

„Va rugam ajutati-l cumva. Munceste la noi. Sa ii dea acte statul roman pentru ca  munceste nu cere mila nimanui. Nu poti trimite la moarte un om. Nu se poate asa ceva. Asta este statul roman?” spune o alta colega.

Vom reveni cu detalii despre acest subiect pe masura ce le vom afla

 

Te-ar putea interesa si

O rachetă rusească s-a prăbuşit în Polonia, țară NATO. Doi oameni au murit

Vasile Dale

Romanian Business Leaders lansează programul „Antreprenorești – Adoptă un Sat” în Maramureș

Vasile Dale

CJ MARAMUREŞ: Proiecte importante pentru dezvoltarea judeţului, aprobate de consilieri

Redactie

1 mesaj

Cristian decembrie 19, 2017 at 12:19 pm

Aberatii clasice Romanesti. Te speli pe mana ca ti-ai facut din punct de vedere legal treaba chiar daca cel mai probabil condamni doi tineri la moarte. Nu puteti lansa o petitie care sa atraga atentia asupra acestui lucru pe langa share-urile din social media?

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult