RecomandateSport

SCANDAL IMENS la Centrul de Excelență de Volei din Baia Mare. VEZI decizia Ministerului Educației

Au trecut 7 zile de când Gazeta Sporturilor a publicat mărturiile foștilor jucători de la Centrul de Excelență de volei din Baia Mare, care își acuză antrenorul, pe Virgil Rău, de abuz fizic și psihic pe durata celor patru ani de juniorat.

Declarațiile copiilor – pe atunci minori – nu au produs nicio reacție oficială. Gheorghe Vișan, președintele Federația Română de Volei (care are în subordine clubul CSS 2 Baia Mare, asociat Centrului de Excelență), și directorul centrului din Baia Mare, Cornel Negruț, refuză să deschidă o anchetă, deși Gazeta a publicat dovezi foto și video care demonstrează comportamentul agresiv al antrenorului Rău.

“M-a lovit de cel puțin 10 ori în ăștia 4 ani, dar cel mai rău mă durea când îmi spunea “f***-ți m**** mă-tii!”. De multe ori își cerea scuze, dar uneori chiar nu-și cerea scuze. Pe mine mă durea pentru că tata este mort de când aveam patru ani”, declară Răzvan Răcășan, 19 ani, fost junior CSS 2 Baia Mare.

Centrul din Baia Mare este finanțat de Ministerul Educației și Cercetării. Bugetul anual nu este publicat pe site-ul instituției, iar directorul Cornel Negruț a evitat un răspuns în privința sumei alocate de MEC: “Nu știu să vă spun exact. Avem și bugetul centrului de excelență din rugby, nu am o situația clară pentru volei în acest moment. O să ajung la birou și vă anunț”.

Ulterior, Negruț nu a mai răspuns decât în momentul în care reporterii l-au contactat de pe un alt număr de telefon, iar atunci – după ce a aflat cine îl caută – a invocat faptul că nu are semnal și că nu aude nimic. Apelurile ziariștilor au continuat inclusiv miercuri, 27 decembrie, dar directorul nu a fost de găsit.

Miercuri, în a treia zi de Crăciun, reporterii l-au contactat, în schimb, pe ministrul Educației și Cercetării, Liviu Pop, trimițându-i articolele cu mărturiile celor patru tineri: Răzvan Răcășan, Alexandru Ionescu, Albert Aldea și Daniel Ivașcu.

După 10 minute, ministrul a sunat înapoi:

“Săptămâna viitoare, miercuri, Corpul de Control al ministrului va merge la Baia Mare pentru a face verificări. În câteva minute, voi semna ordinul de delegare. Îi trimiteam de mâine, dar nu am timp fizic, că la final de an sunt cam toți în acțiuni de control. Vor mergepe 3 ianuarie și vor sta până vor vedea despre ce e vorba. La finalul anchetei, voi vorbi. E prima dată când aud de acest caz. Nu am știut de acest subiect. Dacă auzeam, luam atitudine”.

În zilele care au trecut, mai multe surse GSP au invocat o teamă de a vorbi, teamă generată de relațiile importante pe care le-ar avea antrenorul Virgil Rău. El este finul directorului Cornel Negruț și al soției acestuia. Născută în 1961, Cornelia Negruț a fost succesiv controlor vamal, șefa biroului vamal Baia Mare, director general adjunct al Direcției Generale a Vămilor, consilier local în Baia Mare, vicepreședintele Partidului Conservator, apoi, vicepreședinte ALDE și deputat între 2012 și 2016.

Cornelia Negruț, soția directorului Centrului de Excelență de la Baia Mare. Sursele GSP susțin că antrenorul acuzat de abuz e finul soților Negruț

Între 2005 și 2009, Cornelia și Cornel Negruț au avut pozițiile de director, respectiv, acționar în firma Flora Internațional SRL, unde asociat le era controversatul Nicolae Dumitru, zis “Niro”, omul de afaceri eliberat condiționat în septembrie 2017 în dosarul Microsoft.

Potrivit unor surse din presa maramureșeană, soții Negruț ar fi finii lui Vasile Mureșan, fost șef al IJP Maramureș și al Direcției de filaj și investigații din cadrul DIPI, serviciul de informații al Ministerului de Interne.

Informat despre teama martorilor de a vorbi, cauzată de relația cu influenta familie Negruț, ministrul Pop a admis că a fost coleg de partid cu nașa antrenorului acuzat de abuz:

“O cunosc pe soția domnului Negruț. O știu și pe dânsa și pe dânsul. Eu am fost senator de Maramureș, a candidat cu mine. În 2012, ea a candidat în colegiul de deputați, pe listele USL. Eu am candidat ca senator. Dar nu e important aspectul acesta. Una-i una, alta-i alta”.

În așteptarea controlului, Gazeta continuă să investigheze cazul abuzurilor de la Centrul de Excelență din Baia Mare. Mâine, mărturia încă unui copil care confirmă agresiunile antrenorului Rău.

Sursa si mai multe detalii pe www.gsp.ro.

Te-ar putea interesa si

Avalanşă de mari dimensiuni pe Vf. Puzdrele din Muntii Rodnei

Redactie

EXCLUSIV VIDEO: Bolovani desprinşi din munte au blocat DJ 187 Ruscova – Poienile de Sub Munte

Redactie

EXCLUSIV VIDEO: Starețul Mânăstirii Petrova susține că a pus mâna pe ea ”doar părintește” și nu ”se simte vinovat”. Mai mult, el spune că în 13-14 aprilie era în Teaciv, Ucraina, cu donații

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.