Recomandate

MINA BĂIUŢ / ACTUALIZARE: Poluare accidentală a râului Lăpuș cu ape de mină. Unda de viitură cu ape poluate a ajuns la Tg. Lăpuş (FOTO)

În această dimineață, prin Sistemul Național de Apeluri de Urgență 112, s-a anunțat producerea unui zgomot puternic la galeria Breiner a Minei Băiuț, urmată de o deversare accidentală de ape de mină.

La fața locului s-au deplasat pompieri militari din cadrul Pichetului de Pompieri de la Târgu Lăpuș, specialiști de la Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș, CNMPN Remin, SC Conversmin, Primăria Băiuț, respectiv SVSU Băiuț. Echipele de intervenție alcătuite din pompieri militari și personalul SVSU Băiuț au acționat cu utilaje pentru devierea apelor de mină și protejarea gospodăriilor situate în zonă.



De asemenea, s-a lucrat pentru curățarea și degajarea zonei afectate de materialul antrenat de apele de mină.

La debușarea din galerie, apa prezenta o culoarea roșiatică, specifică coloristicii metalelor existente în perimetrele miniere Văratic, Cizma și Breiner.

Drumul județean a fost spălat pe o lungime de 400 de metri. La această oră, fenomenul deversării accidentale de ape de mină este în diminuare. Echipele de intervenție s-au deplasat pe cursul râului și nu au constatat și înregistrat, ca efect al deversării accidentale, mortalitate piscicolă în râul Lăpuș.

Specialiștii de mediu au prelevat probe de apă la debușarea și secțiunile caracteristice pentru evaluarea stării de calitate. Situația în zonă este monitorizată de către pompierii militari și personalul SVSU Băiuț.

De asemenea, întregul tronson al râului Lăpuș, aval de localitatea Băiuț, până la confluența cu râul Someș este monitorizată și periodic vor fi prelevate probe de apă care vor fi analizate în laboratorul SGA.

În funcție de dinamica evoluției și pe măsură ce probleme vor fi analizate, acestea vor fi comunicate pe fluxul operațional la nivelul ministerelor de resort.

Despre producerea poluării accidentale la galeria Breiner au fost anunțate instituțiile abilitate de la nivel central.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit în ședință extraordinară și a dispus măsuri pentru convocarea CNMPN Remin, SC Conversmin, administratorilor judiciar și administratorului special în vederea alocării de resurse necesare pentru punerea în siguranță a galeriei Breiner, arată reprezentanţii Instituției Prefectului – Județul Maramureș.

ACTUALIZARE

În data de 27.03.2018, în jurul orei 330 dimineața,  la Punctul de lucru Băiuț, la galeria Breiner Orizont 0, datorită unei viituri de apă de mină, digul de la intrarea în galerie a fost distrus, debușarea de apă de mină conducând la poluarea pârâului Lăpuș, afluent al Someşului, a aproximativ 400 m din drumul județean Băiuț – Tg. Lăpuș, afectând de asemenea și suprafeţe de teren aflate în vecinătatea galeriei. S-a constatat că apa de mină are o culoare roșiatică specifică.

S-a intervenit dirijându-se apa spre pârâul Lăpuș, afluent al Someşului și s-a degajat zona de materialul antrenat de viitură. La ora  630,  debitul a scăzut la aproximativ 50 % față de cel din momentul inițial. Se monitorizează în continuu evenimentul.

O posibilă cauză a acumulării mari de apă din spatele digului se datorează pătrunderii in subteran  a apelor de suprafaţă rezultate din topirea zăpezii, perimetrul minier având foarte multe zone de surpare de mari dimensiuni.

Au fost anunțate instituțiile abilitate și la fața locului s-au deplasat reprezentanți ai Companiei Remin și ai I.S.U. Maramureș, Administratia locală, S.G.A. Maramureș și Garda de Mediu Maramureș

Perimetrul minier Breiner, aflat în fosta administrare a C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare, a fost aprobat la închidere prin H.G. 898/2002.

Lucrările de închidere și ecologizare au fost executate de operatorul minier susmenționat, asistența tehnică fiind asigurată de către S.C. MONS MEDIUS S.R.L. Baia Mare și S. CONVERSMIN S.A., proiectantul general al lucrărilor fiind S.C. I.C.P.M. S.A.  Baia Mare.

Lucrările executate au fost recepționate în data de 25.05.2006, conform procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr.176938, iar după expirarea perioadei de garanție a fost efectuată recepția finală, fiind încheiat procesul verbal R.F. cu nr.601781/25.07.2008.

În prezent debitul de apă de mină a revenit la normal, iar angajaţii C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare au intervenit pentru curăţarea materialului evacuat şi refacerea traseului de evacuare a apelor de mină către emisar.

Au fost prelevate probe de apă de mină de la ieşirea din lucrarea minieră , atât în timpul evenimentului  cât şi după finalizarea evenimentului , iar perimetrul minier este monitorizat permanent de către reprezentanţii S. CONVERSMIN S.A. BUCUREŞTI .

(DIRECTOR GENERAL, PURCARU STAMIN ION)

ACTUALIZARE

Marţi, 27 martie, în jurul prânzului unda de viitură cu ape poluate a râului Lăpuş a ajuns în oraşul Tg. Lăpuş.

 

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV: Mascații au intervenit la o bătaie ca-n filme în miez de noapte pe strada Păltinișului din Baia Mare

Vasile Dale

VESTE ”BUNĂ” PENTRU BĂIMĂRENI – CASTANIADA 2022 printre gunoaie, șobolani și haite de maidanezi?

Vasile Dale

FOTO: Coliziune între o betonieră şi două autoturisme pe centura Băii Mari

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult