BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

BRACONAJ: BORSEAN IN FATA JUDECATORILOR DUPA CE A IMPUSCAT TREI CERBI IN CARLIBABA

Un braconier de 41 de ani din Borşa a ucis într-o pădure din Cârlibaba trei cerbi, în valoare de 28.000 de euro. Bărbatul nu deţine nici dreptul de a avea armă letală, nici permis de vânătoare.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei l-au trimis în judecată pe inculpatul Paul Florin Danciu, de 41 de ani, din oraşul Borşa, judeţul Maramureş, ­cer­cetat sub control judiciar pentru săvârşirea a trei infracţiuni de braconaj, o infracţiune de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi o infracţiune de uz de armă fără drept, conform Obiectiv de Suceava.ro.

Anchetatorii au stabilit că în noaptea de 23 spre 24 august 2017, în jurul orei 01.00, martorul ocular C.P. a observat că pe drumul forestier axial Tibău se deplasa din direcţia DN 18 către zona Mă­gura Mare un autoturism de teren care circula cu viteză redusă, iar din interior o persoană manevra un proiector care lumina terenurile din vecinătatea drumului.



În acele împrejurări, martorul ocular C.P. a observat că acea maşină avea numere de înmatri­culare emise de autorităţile din Bulgaria, iar în interior se aflau două persoane, un bărbat mai corpolent la volan, iar altul pe locul pasagerului din dreapta faţă, acesta din urmă coborând din maşină şi spunându-i martorului că se aflau acolo pentru a căuta o stână, după care au afirmat că se vor deplasa în zona Mă­gura Mare. Martorul a anunţat autorităţile cu atribuţii în domeniul vânătorii, respectiv Ocolul Silvic Cârlibaba.

Ulterior, în jurul orei 05.30, în dimineaţa de 24 august 2017, martorul ocular B.D. a anunţat telefonic poliţiştii din Cârlibaba cu privire la faptul că în locul numit Muncel, pe raza comunei, se află un autoturism de teren care nu-şi justifică prezenţa, fiind posibil la braconat.

Poliţiştii deplasaţi la faţa lo­cului împreună cu lucrătorii silvici din cadrul Ocolului Silvic Câr­libaba au constatat că aspec­tele sesizate se confirmau, în sensul că în locul sus-menţionat a fost găsit autoturismul de teren cu numere de înmatriculare emi­se de autorităţile din Bulgaria (de­pistat anterior), care era cu por­tierele încuiate, avea pană la roata din stânga faţă, iar în interiorul acestuia se observau doi cerbi morţi, posibil prin împuş­care.

Tot cu acel prilej, pe drumul forestier care asigură accesul în zona respectivă a fost observat un alt autoturism de teren, ai că­rui ocupanţi au întors şi au demarat în trombă spre comuna Cârlibaba la vederea autoturismului Poliţiei, iar din interiorul acelui autotu­rism s-au auzit stri­gă­te ale ocupanţilor „Fugi!, fugi!”.

În acele împrejurări, poliţiştii au întreprins măsuri urgente de verificare a zonei, în urma cărora a fost depistat inculpatul Paul Florin Danciu ca fiind şoferul autoturismului de teren cu numere de înmatriculare emise de către autorităţile din Bulgaria. Acesta a susţinut că se afla acolo pentru a căuta lemne de foc şi a culege ciuperci din flora montană spontană.

În autoturismul de teren cu numere de înmatriculare de Bulgaria au fost găsite trei cadavre ale unor cebi împuşcaţi şi mai multe bunuri care prezentau interes în cauză, respectiv un pro­iector, un cuţit tip macetă şi un briceag, toate obiectele fiind spe­cifice celor folosite la comiterea infracţiunii de braconaj.

Au fost examinate cele trei cadavre ale cerbilor găsiţi împuş­caţi, stabilindu-se astfel că pri­mul era o femelă de căprior cu vârsta de aproximativ trei luni şi greutatea de circa 15 kilograme, al doilea era un cerb mascul cu vârsta aproximativă de un an şi şase luni şi greutatea de circa 140 de kilograme, iar al treilea era un alt cerb mascul cu vârsta aproximativă de un an şi şase luni şi greutatea de circa 150 de kilograme.

S-a efectuat necropsia celor trei animale, constatându-se că moartea a fost violentă, produsă cu armă de foc, ceea ce a produs leziuni incompatibile cu viaţa.

Inculpatul Paul Florin Danciu nu este deţinător legal de armă letală şi nici al unui permis de vânătoare.

În urma verificărilor făcute de către lucrătorii de poliţie judicia­ră s-a stabilit că nu a fost emi­să nicio autorizaţie de vână­toa­re în zona Zâmbroslav – Muncel de pe raza comunei Cârlibaba pentru inculpatul Paul Florin Danciu, cu atât mai mult cu cât data comiterii infracţiunilor este în afara perioadei legale de vânătoare pentru speciile braconate.

În sarcina inculpatului Paul Florin Danciu s-a reţinut că în noaptea de 23 spre 24 august 2017, posibil împreună cu alte persoane care nu au fost identificate, a pătruns cu un autoturism de teren pe fondul de vânătoare de pe raza comunei Cârlibaba în locul numit „Zâmbroslav-Muncel” aparţinând Direcţiei Silvice Suceava, unde, fără a fi deţinător legal al unei arme letale, fără a deţine autorizaţie de vânătoare şi fiind în afara perioadei legale de vânătoare la speciile respective, a folosit un proiector pentru iluminare pe timp de noapte şi a braconat prin împuşcare trei cervide, cauzând în felul acesta un prejudiciu în sumă de 28.000 de euro cu o armă de foc ce nu a fost găsită, după care a abandonat autoturismul şi vânatul pe un teren aflat în gestiunea Direcţiei Silvice Suceava prin intermediul Ocolului Silvic Cârlibaba, loc în apropierea căruia a şi fost depistat ulterior de către organele de poliţie.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură pena­lă, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. (Dănuţ ZUZEAC)

(Sursa – ObiectivdeSuceava.ro)

Te-ar putea interesa si

Doi maramureşeni și un francez, descoperiți cu substanțe interzise, în Sighetu Marmației

Redactie

EXCLUSIV FOTO – VIŞEU DE SUS: Cadavrul unui bărbat, scos din apele râului Vaser (ACTUALIZARE)

Redactie

L-AŢI VĂZUT? Băiat de 13 ani din Groşii Ţibleşului, căutat de poliţie şi familie

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult