Maramuresul Istoric

S-A ALES PRAFUL ŞI PULBEREA: Sala de spectacole „Viorel Costin” din Sighet se degradează pe zi ce trece

Sighetu Marmației până mai acum câțiva ani avea o viață culturală bogată, având și infrastructura care să o susțină. Din păcate, de la „Revoluție” încoace, tot ceea ce înseamnă infrastructura în cultură a fost făcut praf și pulbere.

Municipalitatea, din neștiință sau lipsă de interes (să nu zicem rea intenție), a pierdut cu mult prea mare ușurință Palatul Cultural în urma unui proces cu Biserica Ortodoxă. Acum, impunătorul Palat aparține Bisericii, care nu face absolut nimic cu acesta în interesul orașului. Cel mai probabil că Palatul va intra în degradare și va fi părăginit, scrie sighet247.ro

Din păcate, „poptii” (cum li se zice prin zonă preoților) au evacuat din scurt toate instituțiile de cultură din Palat, acestea fiind înghesuite în tot felul de locații, nu neapărat care se pretează pentru activitățile culturale desfășurate de către acestea: Biblioteca municipală a fost mutată în fosta Școală Gimnazială Nr. 4, Școala populară de artă în fostul birt strip tease „Zimbru”, iar restul instituțiilor în „Casa Armatei” de lângă Piața agro-alimentară.

Singura sală de spectacole de capacitate mare din Sighet, Sala „Viorel Costin” (fosta sală „Studio”) a fost închisă de către fostul primar Ovidiu Nemeș în urmă cu patru ani. Închisă a rămas și astăzi. Aceeași soartă o are și Cinematograful „Mara” din Centrul municipiului, clădirea fiind abandonată și părăginită, deși de anul trecut o firmă din Cluj s-a angajat să o renoveze și să redeschidă cinematograful. A trecut mai bine de un an, timp în care nu s-a făcut nimic în acest sens.

Consiliul local Sighet a alocat în anul 2017 o sumă importantă de bani pentru reabilitarea sălii „Viorel Costin”, însă executivul municipiului nu a făcut nimic în acest sens, deși proiectul de reabilitare al acesteia era întocmit și sumele alocate, preferând să toace banii pe alte trăznăi. Acum, în 2018, se încearcă obținerea unei finanțări pe fonduri europene a sălii. Dacă se va obține finanțarea, rămâne de văzut. Între timp, din păcate, Sala „Viorel Costin” cade grămadă, prezentând crăpături profunde la fundație, degradări ale tencuielii interioare și exterioare, arătând mai rău ca după ce a fost bombardată în cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe adresa redacției Sighet 247 am primit o fotografie cu câteva valize abandonate lângă intrarea din spate, un peisaj trist. Nu știm dacă sunt valizele câștigate de Ducu Bertzi la Festivalul de Folk din Sighet, însă putem concluziona, trist, că din cauza indolenței autorității locale, Sala de spectacole „Viorel Costin” devine încet, încet paragină totală.

sursa sighet247.ro

Te-ar putea interesa si

AȚI VĂZUT-O? O minoră de 15 ani din Sighetu Marmației este căutată de familie și poliție. A fost găsită (actualizare)

Vasile Dale

Minus 9 grade Celsius, înregistrate de o stație meteorologică montană în Maramureș

Vasile Dale

ULTIMĂ ORĂ: Turist rănit pe pârtia de schi de la Borșa. Intervin salvamontiștii și echipajul SMURD (FOTO)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.