BREAKING NEWSEvenimentRecomandate

GER DE CRAPĂ PIETRELE: Imagini din Maramureş, dar parcă desprinse din Antarctica (FOTO, VIDEO)

Frigul şi ninsorile au pus stăpânire de câteva zile pe judeţul Maramureş. Noaptea de luni spre marţi a fost cea mai rece noapte de la începutul anului în judeţ.

Stratul de zăpadă este prezent pe arii extinse și măsură aseară până la 64 cm, la Baraj Firiza.

La primele ore ale dimineții temperatura aerului era cuprinsă între -22 grade la Târgu Lăpuș, -15 grade Celsius în Baia Mare, 13 grade la Sighetu Marmației, Ocna Șugatag, -12 grade la Vișeu de Sus și Borșa. A fost cea mai rece noapte de la începutul anului în județul nostru. Valoarea temperaturii resimțită de corpul uman la Târgu Lăpuș a fost de -29 grade.
Carosabilul sectoarelor de drumuri naționale se prezintă astfel: DN1C și E58, parțial umed, sectorul DN18 Baia Mare-Sighetu Marmației, umed, DN 18 Petrova, uscat, dar pe Dealul Hera partea carosabilă este umedă, DN18 și DN 17C la Vișeu de Sus, umed, DN 18 la Borșa, umed. În Pasul Prislop stratul de zăpadă frământată depus pe partea carosabilă măsoară până la 1 cm între km 153 și km 180. Angajații secției de drumuri naționale au acționat cu nouă utilaje și au împrăștiat 19 tone sare. De asemenea, au fost utilizate 300 tone clorură de calciu pe DN1C și E58.

Serviciul Județean de Ambulanță a transportat noaptea trecută, de pe rază municipiului Baia Mare, trei persoană fără adăpost, care au avut probleme de sănătate din cauza gerului la Unitatea de Primire de Urgență a Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș”. Una dintre acesste persoane a fost transportată, ulterior, la Azilul de Noapte de pe stradă Grănicerilor.

Nivelurile și debitele cursurilor de apă din județ au fost ușor variabile. Gheață este prezența la malurile râurilor Tisa, Vișeu, Cisla, Vaser, Ruscova, Iza, Botiza, Lăpuș, Suciu, Cavnic și Firiza. Poduri de gheață sunt pe râurile Mara și Barsau. Temperaturile negative au contribuit la formarea de poduri de gheață cu ochiuri pe râurile Iza, Mara, Cosau, Cavnic și Nistru. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiții de siguranță.
Stratul de zăpadă măsoară: 78 cm la Cavnic, 75 cm la Firiza, 72 cm în Pasul Gutâi, 48 cm la Coroieni, 39 cm la Grosii Tiblesului, 38 cm în Baia Borșa, 35 cm la Vișeu de Sus și Poiana Borșa, 27 cm la Târgu Lăpuș, 24 cm la Vf. Iezer, 21 cm în Baia Mare, 17 cm la Sighetu Marmației, 16 cm la Ocna Șugatag.
Nu sunt probleme în alimentarea cu energie electrică a localităților.

Vremea se menține și astăzi rece în cursul zilei, geroasă dimineață. Cerul va fi variabil în prima parte a zilei, apoi se va acoperi treptat și pe arii extinse va ninge. Se va depune strat nou de zăpadă. Vântul va suflă slab la moderat, cu intensificări temporare îndeosebi în zona montană înalta viscolind ninsoarea.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -7 și -4 grade, iar cele minime, în creștere față de noaptea precedentă, între -8 și -5 grade. Izolat, în zonele joase, vor fi condiții de ceață.

 

Mâine, 9 ianuarie a.c., meteorologii au prognozat că vremea se va încălzi față de zilele precedente. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii relativ extinse vor cădea precipitații predominant sub formă de ninsoare. Vântul va suflă slab la moderat cu unele intensificări în zona montană înalta viscolind trecător ninsoarea.Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 și 2 grade, iar cele minime între -5 și -2 grade. Izolat, în zonele joase, vor fi condiții de ceață.

 

Foto/video: Radu Trufan

Te-ar putea interesa si

Clopote noi sună la capela Parohiei ortodoxe Mesteacăn

Redactie

Păreri PEFOC – la ce trebuie să fim atenți atunci când ne cumpărăm un șemineu?

Redactie

ACCIDENT ÎN LANŢ: Maramureşeni implicaţi într-un carambol în judeţul Cluj (FOTO)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.