Important

METODA ACCIDENTUL: Percheziții simultane în România și Bulgaria la persoane suspectate de înşelăciune

Polițiștii de investigații criminale, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Structura Centrală, au realizat ieri, simultan cu omologii bulgari, 17 percheziții domiciliare (5 în România și 12 în Bulgaria) pentru destructurarea unei grupări infracționale, formate din cetățeni ai statului vecin, care comitea infracțiuni de înșelăciune prin inducerea în eroare a victimelor în cadrul unor conversații telefonice.

Cu acest prilej, au fost depistați mai mulți cetățeni bulgari, membri ai grupului infracțional organizat, 5 dintre aceștia fiind reținuți în Bulgaria și alți 5 în România, pe baza unor mandate europene de arestare emise de autoritățile judiciare bulgare.

În cadrul operațiunii de ieri, polițiștii români au mai depistat și alți doi cetățeni bulgari, pe numele cărora au fost, de asemenea, emise mandate europene de arestare de către autoritățile statului vecin.

Cum acționa gruparea infracțională?

Din cercetări a rezultat faptul că anumiți membri ai grupului infracțional se deplasau frecvent în România, unde rămâneau pentru diferite perioade de timp și unde achiziționau numeroase cartele telefonice pre-plătite, dar și terminale mobile, pe care le foloseau la inițierea de apeluri telefonice către alți cetățeni din Bulgaria.

Prin invocarea unor pretexte și prin folosirea unor calități false, îi determinau să le pună la dispoziție sume de bani, de multe ori deosebit de însemnate, creând astfel prejudicii care, însumate, au depășit valoarea de 500.000 de euro.

În ultimii doi ani, membrii grupului infracțional și-au schimbat frecvent locurile de cazare, au cumpărat numeroase cartele telefonice și terminale mobile, pe care le-au utilizat exclusiv la comiterea faptelor.

O cantitate însemnată dintre acestea a fost ridicată de polițiștii români în cadrul perchezițiilor domiciliare efectuate la adresele unde aceștia erau cazați pe teritoriul României.

Nivelul 2 – Metoda ”Accidentul”

Pentru comiterea activității infracționale, cetățenii bulgari acționau etapizat și coordonat.

Astfel, unul dintre ei suna victima, dându-se drept polițist și o informa că urmează să fie contactată telefonic de un infractor, care îi va solicita o sumă de bani.

Indicațiile falsului polițist erau ca victima să dea curs cererii infractorului pentru ca acesta să poată fi reținut, ulterior, de Poliție.

În acest fel, banii oferiți de persoana înșelată ajungeau la membrii grupării infracționale.

Cooperare internațională pentru destructurarea rețelei

Cele 17 percheziții s-au realizat în cadrul cooperării judiciare internaționale în materie penală, desfășurate prin implicarea inclusiv a EUROJUST, pe baza unui ordin european de anchetă formulat de autoritățile judiciare din Bulgaria și trimis DIICOT.

Acțiunea organizată de polițiștii de investigații criminale a beneficiat și de sprijinul unui polițist de caz din Bulgaria și a ofițerului de legătură bulgar în cadrul SELEC, care au participat la activitățile desfășurate, precum și de suportul specialiștilor Direcției de Operațiuni Speciale, ai criminaliștilor și polițiștilor din cadrul echipelor de intervenție ale Poliției Române.

Cooperarea judiciară și polițienească internațională, desfășurată în acest caz, se încadrează în activitățile prioritare asumate de polițiștii de investigații criminale români la nivel european, prin EUROPOL, în cadrul Proiectului EMPACT, respectiv combaterea infracțiunilor contra patrimoniului comise de grupările organizate de criminalitate itinerantă.

Nu în ultimul rând, menționăm că omologii bulgari au transmis mulțumiri polițiștilor români pentru sprijinul acordat în destructurarea acestei grupări infracționale organizate.

Recomandări pentru cetățeni!

Poliția Română recomandă cetățenilor ca, în situația în care sunt contactați de persoane pe care nu le cunosc și, sub diverse pretexte, le sunt solicitați bani, să nu dea curs acestor cereri și să sune, de îndată, la 112.

CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Bucureşti, Str. Mihai Vodă, nr. 6, sector 5, România
Tel: +4 021.316.66.65
www.politiaromana.ro
https://www.facebook.com/www.politiaromana.ro/

COMUNICAT Metoda Accidentul in Bulgaria DIICOT
.docx
62.7kB

Te-ar putea interesa si

STAGIU DE PREGĂTIRE: Studenţi în practică la Jandarmeria Maramureş

Vasile Dale

RECOMANDĂRI PENTRU MINIVACANŢĂ: Jandarmeria Montană Maramureş, în sprijinul cetăţenilor

Vasile Dale

IPJ MARAMUREŞ: Să nu le dăm infractorilor nicio şansă de a ne sustrage bunuri!

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.