Recomandate

ŞANSĂ LA VIAŢĂ: Un tânăr din Zalău a primit o inimă nouă la clinica din Târgu Mureş. Prelevarea cordului s-a făcut la Spitalul din Baia Mare (VIDEO)

Aflat într-o stare extrem de gravă, un zălăuan în vârstă de 24 de ani – care avea o afecţiune cardiacă ce a debutat brusc şi foarte grav, a primit în cursul zilei de vineri o inimă nouă în urma unui transplant de cord ce a avut loc la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş Alex are 24 de ani şi este din Zalău. De ceva timp, el se afla la muncă în Anglia.

Familia tânărului spune că, în ultimul timp, tânărul începuse să se simtă rău şi să se umfle foarte tare.



S-a dus la doctor. A făcut mai multe investigaţii la o clinică de specialitate din Cluj-Napoca, iar diagnosticul a fost insuficienţă cardiacă.

Deşi era internat de aproape o săptămână, boala sa s-a agravat tot mai mult, iar sălăjeanul a ajuns la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, practic într-o stare terminală.

Conform medicilor de la Târgu Mureş, pacientul a fost internat la terapie intensivă cu şanse puţine de supravieţuire.

Ca urmare, vineri seara, a avut loc un transplant cardiac, care a venit ca o mare şansă la viaţă.

Prelevarea cordului s-a făcut la Spitalul din Baia Mare, de la un pacient în vârstă de 39 de ani.

Operaţia a durat patru ore şi jumătate şi a decurs bine, iar pacientul este stabil şi are o evoluţie bună.

“Doresc să transmit, pe de o parte, condoleanţe celor care au pierdut pe cineva drag, dar, pe de alta, să le mulţumesc pentru acest gest nobil care salvează vieţi. Sperăm că aceste lucruri să fie din ce în ce mai des în ţara noastră. Pacientul din Zalău a avut trei internări într-un interval scurt de timp în care a suferit o decompensare cardiacă din care cu medicaţia specifică, uzuală, nu am reuşit să stabilizăm foarte bine situaţia. Era într-o situaţie de insuficienţă cardiacă nereductibilă şi neresponsivă la tratamentul conservator, fapt care impunea o intervenţie de acest tip sau suport circulator mecanic. Din fericire, a venit acest cord care practic i-a salvat viaţa, la propriu. Din păcate, sunt foarte puţine, două transplanturi în aproape o jumătate de an, ne-am dori să facem mai multe, dar sunt încă multe probleme care afectează transplantul în România, în primul rând cele legate de numărul redus de donatori. Din păcate, sunt multe verigi care nu funcţionează aşa cum trebuie şi sperăm ca printr-o strategie mult mai coerentă lucrurile să se rezolve. Din punctul nostru de vedere, având în vedere că nu am refuzat niciun cord eligibil, numărul potenţialilor donori a fost foarte mic, din păcate, şi nu cred că e normal două transplanturi într-o jumătate de an într-o ţară ca România”, a declarat profesorul doctor Horaţiu Suciu – şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la institutul de la Târgu Mureş.

De precizat faptul că acesta este al doilea transplant de cord din acest an de la clinica din Târgu Mureş şi doctorii spun că şi primul a decurs bine.

Din fericire, aceste transplanturi nu sunt singulare. Astfel, doctorul Sorin Paşcan – şeful Secţiei ATI, spune că în acest an se împlinesc două decenii de când la Târgu Mureş se face transplant de cord.

“Cordul a fost bun, pacientul tânăr, deşi foarte bolnav, era deja la a treia internare în acest an în reanimare, într-o insuficienţă cardiacă decompensată sever, probabil pe ultima sută de metri, dar până aici lucrurile au decurs conform planului şi rămânem foarte optimişti pentru evoluţia pacientului (…) Le mulţumesc colegilor din Baia Mare, în special doctorului Mureşan, care s-a ocupat de donator şi ne ajută şi pe noi foarte mult atunci când donatorul e îngrijit cum trebuie şi inima e de foarte bună calitate. Echipa de intervenţie la transplant este mult mai numeroasă decât se vede la suprafaţă, sunt cardiologi, medici de laborator, asistente, e o întreagă echipă din institut. Noi suntem practic partea vizibilă a icebergului”, a subliniat dr. Sorin Paşcan.

 

Te-ar putea interesa si

FOTO / TRAGEDIE LA ARDUSAT: O persoană a murit, iar alta a fost rănită. Ciprian împlinise 40 de ani în prima zi a anului – ACTUALIZARE

Redactie

ŞOC ÎN BORŞA: Cadavrul unui bărbat, găsit la marginea unei păduri

Vasile Dale

CRIMA DIN BORŞA: Autorul crimei a fost internat la Spitalul de Psihiatrie din Sighetu Marmaţiei (foto exclusiv)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult