BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

VANDALIZARE ÎN SIGHETU MARMAŢIEI: Mesaje antrisemite pe pereţii Casei memoriale „Elie Wiesel” (ACTUALIZARE)

Fapt fără precedent și de o deosebită gravitate petrecut în Sighetu Marmației. Persoane necunoscute au profanat Casa memoriala Elie Wisel, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Acestea au scris mesaje antisemite și pe fațada clădirii, conform axanews.ro

Poliția a demarat o anchetă și efectuează investigații pentru a-i descoperi pe făptași.

Sighetul nu este străin de astfel de manifestări. În trecut, cimitirul evreiesc din Sighet a fost vandalizat în mai multe rânduri, Monumentul „Săpunului” a mai fost înscris cu astfel de mesaje și în trecut.

Casa Memoriale „Elie Wiesel” (Laureat al premiului Nobel pentru Pace) se află în zona centrală a orașului, la o distanță foarte scurtă de sediul Poliției locale. Se pare că aceste aspecte nu au contat pentru cei care au înscris mesajele antisemite pe fațada casei (Sursa axanews.ro).

ACTUALIZARE

„Noaptea trecută, Casa memorială ‘Elie Wiesel’ din Sighetul Marmaţiei a fost vandalizată, pe zidurile exterioare ale imobilului fiind scrise mesaje cu caracter antisemit şi insultător. Actul grotesc nu este un atac doar la memoria lui Elie Wiesel, ci a tuturor victimelor Holocaustului. Solicităm administratorilor casei memoriale, primăria şi Muzeul Maramureşului, precum şi organelor judiciare şi de anchetă să trateze cu maximum de responsabilitate acest incident de o maximă gravitate. Combaterea antisemitismului şi a negării Holocaustului reprezintă atitudini asumate de preşedinţia, parlamentul şi guvernul României. Memoria lui Elie Wiesel nu merită o asemenea jignire din partea membrilor comunităţii natale”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul INSHR-EW.

Şi Ambasada Statului Israel la Bucureşti şi-a exprimat consternarea cu privire la „gestul îngrozitor de a vandaliza casa memorială a scriitorului Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei”.

„Ambasada condamnă acest act antisemit fără precedent şi are încredere că autorii gestului incalificabil vor ajunge cât mai repede în faţa justiţiei pentru a fi pedepsiţi. Ambasada Statului Israel a fost informată cu privire la faptul că autorităţile locale au îndepărtat deja înscrisurile antisemite şi, pe această cale, doreşte să le mulţumească pentru reacţia promptă”, se menţionează într-un comunicat al Ambasadei.

Potrivit unui comunicat de presă remis sâmbătă seara, MAE condamnă orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa şi xenofobia, scrie Agerpres.

„România, inclusiv pe perioada deţinerii preşedinţiei Alianţei Internaţionale privind Memoria Holocaustului (IHRA), a depus toate eforturile astfel încât să fie combătut, în mod eficient, în orice context, un astfel de discurs. Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că promovarea diversităţii, a respectului faţă de celălalt, egalitatea cetăţenilor în raport cu ceilalţi în ceea ce priveşte drepturile, libertăţile fundamentale şi obligaţiile reprezintă principii esenţiale pentru dezvoltarea unei societăţi democratice”, se arată în comunicatul MAE.

MAE îşi reafirmă hotărârea de a contribui, în continuare, prin instrumentele aflate la îndemâna diplomaţiei, la consolidarea mecanismelor legislative şi instituţionale apte să prevină şi să sancţioneze antisemitismul, precum şi oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă, mai menţionează sursa citată.

Te-ar putea interesa si

SCANDAL UDMR – Cherecheș LA CASTANIADĂ: Kurtos-ul unguresc și drapelul românesc l-au lăsat fără atribuții pe viceprimarul de etnie maghiară al municipiului Baia Mare!

Vasile Dale

RUTIERE: Accident rutier în Vișeu de Sus, din cauza unui şofer băut. Acțiune pe linie de rutieră desfășurată de polițiștii Secției 1 Groși

Redactie

AL TREILEA: Încă un ucrainean s-a rătăcit în Munţii Maramureşului. Bărbatul este rănit şi are nevoie de ajutor (actualizare)

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.