BREAKING NEWSEvenimentRecomandate

ISTERIE IN MARAMURES: INCA O SUSPICIUNE DE PESTA PORCINA AFRICANA TOT LA IEUD. OAMENII ISI TAIE PORCII!!!

Cazul de pestă porcină înregistrat în Ieud a generat panică în rândul maramureşenilor. În prag de Crăciun, oamenii se tem că vor rămâne fără mâncarea tradiţională, întrucât ar putea veni autorităţile să le ia porcii şi să îi facă scrum. Panica, însă, este neîntemeiată, întrucât vorbim despre situaţii izolate. Spunem situaţii, întrucât cazul confirmat nu este singur. Mai există o suspiciune.

Până atunci, să refacem traseul animalelor infestate prin judeţul Maramureş. S-a vehiculat varianta unui samsar din Onceşti, care “s-a jucat” cu sănătatea animalelor din gospodăriile cetăţenilor. Ba şi despre faptul că s-ar fi cumpărat dintr-un târg din Bihor, de la Valea lui Mihai. Iată ce se cunoaşte până acum!

# Un cetăţean insistent
Primarul din Onceşti, Matei Godja, a declarat, pentru AxaNews.ro, că ştie despre un cetăţean care ar putea fi implicat. “A fost un om care a mers după cereale, în Oradea, şi a adus câţiva purcei. L-a oprit poliţia şi i le-au confiscat. I-au ars imediat porcii. S-a întors după alţi purcei. Iarăşi, în Satu Mare, l-au oprit şi s-a întâmplat la fel. I-au împuşcat, după care i-au ars. Se spune că de la el ar fi cumpărat. A venit să plătească amenda. El a negat că ar fi vândut la oameni din Ieud porci. Iar dacă a făcut asta, nu avem cum să controlăm asta”, a relatat Matei Godja.

# Apel la calm
Cert este faptul că primarul din Onceşti face un apel către cetăţeni să nu intre în panică şi să nu îşi sacrifice, aiurea, animalele. “Nu trebuie să dramatizăm! Au mai fost cazuri în trecut, când se mai îmbolnăvea un om, un animal. Cred că trebuie să ne gândim limpede. Le-am recomandat cetăţenilor să anunţe imediat autorităţile dacă au informaţii conform cărora sunt necazuri la noi în comună. Noi facem apel la calm, să nu îşi sacrifice porcii degeaba. Am înţeles că acea vânzare de porci către oamenii din Ieud a avut loc în urmă cu două săptămâni şi că s-au dat declaraţii în acest caz. Probabil că sunt necesare laboratoare în zonă, în care să se facă analize. Multă lume a intrat în panică şi şi-a tăiat porcii deja. E dramatic, pentru că vine Crăciunul. În plus, sunt unii oameni care au şi ei un porc, doi, pe care îi valorifică pentru bunăstarea familiei. Ar fi o tragedie să se extindă pesta”, a explicat primarul Onceştiului.

# Încă o suspiciune, tot în Ieud
Evident, în centrul discuţiei se află, în prezent, comuna Ieud. Aici s-a depistat focarul de pestă porcină. Cazul a fost confirmat de DSVSA şi reconfirmat de Institutul de Analiză aflat în subordinea ANSVSA. Problema este că… mai există o suspiciune. “Focarul a fost confirmat. Aseară au fost sacrificaţi cei trei porci, s-a izolat, curăţat cu sodă caustică. Gospodăria este una izolată, retrasă, cumva. Mai sunt în zonă numai vreo cinci case. Totuşi, am înţeles că mai există o suspiciune, tot la noi în Ieud. Din informaţiile mele, porcii au ajuns din zona infestată din Satu Mare şi vândute de acest bărbat din Onceşti. Mâine vom încerca să aflăm ceea ce nu am aflat până în prezent. Mulţi cetăţeni m-au sunat dacă să îşi taie porcul, să nu vină să îl ia. Au fost şi unii care l-au tăiat. I-am rugat pe cetăţeni să nu îşi sacrifice porcul. Se instituie carantină, însă nu vine nimeni să ia, în masă, porcii. Nu se impun măsuri de sacrificare, doar se face izolarea gospodăriilor unde ar apărea probleme. Miercuri, la prima oră, se va face acest lucru, cu elementele specifice în astfel de situaţii”, a detaliat, pentru AxaNews.ro, Nicolae Traian David.

# Cui a mai vândut samsarul?
Poliţiştii maramureşeni au anunţat că vor institui filtre la graniţa cu Satu Mare, pentru a preveni extinderea pestei porcine. Cert este că, acest cetăţean a cărat porci până în Ieud, pentru a-şi satisface clientela, fără să o anunţe ce pericol în paşte. “A cumpărat porcii ieftin de acolo, după care a venit şi i-a vândut şi pe trei milioane de lei vechi. Vânzătorii din Satu Mare sau Bihor i-au dat pe bani de nimic, în timp ce intermediarul a făcut bani frumoşi la noi. Este vorba despre o inconştienţă a vânzătorului, dar şi despre o naivitate a cumpărătorilor. Sunt sigur că, acum, niciun ieudean nu va mai cumpăra porci din camion. Se va institui carantina, pe o distanţă, mai exact pe o rază, de zece kilometri. Asta înseamnă Botiza, Şieu, Rozavlea, Bogdan Vodă, Dragomireşti şi Săliştea de Sus, pe lângă noi. Problema este alta! Nu ştim dacă individul nu a vândut şi la alţi cetăţeni, pe traseu, până să ajungă în Ieud. Asta ar fi grav!”, a explicat primarul din Ieud. Asta înseamnă o populaţie de aproape 20.000 de locuitori, estimativ, am adăuga noi.

***

Si tot pe surse am aflat ca in multe localitati din Maramuresul Istoric au inceput sa isi sacrifice porcii din gospodarii!

articol preluat: Cătă ŢINEGHE, AxaNews.ro

CITESTE SI:

A AJUNS ÎN MARAMUREŞ: AVEM pestă porcină africană la Ieud. MII DE TURISTI DAR SI CRACIUN IN MARAMURES IN PERICOL!!!

Te-ar putea interesa si

DOUĂ DOSARE PENALE LA MOCĂNIȚĂ: Vătămare corporală și exercitarea fără drept a unei profesii

Vasile Dale

CAZ INCREDIBIL IN BAIA MARE: UN PACIENT A MURIT LA USA MEDICULUI CARDIOLOG (EXCLUSIVITATE – ACTUALIZARE)

Vasile Dale

FOTO – Aroganții lui Ghițucă vs persoanele cu dizabilități: ”Hai să îți dau procesul verbal ca să îl poți contesta în instanță”!

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.