BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

SCANDAL LA O BISERICĂ DIN SIGHET / ACTUALIZARE – Peste două sute de enoriași se împotrivesc numirii unui nou preot, impus de Episcopie. SE STRIGA HOTII! HOTII! Ce spune Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului (GALERIE FOTO – VIDEO)

Scandal la Biserica ortodoxă „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighet, unde sute de enoriași s-au adunat și nu au permis accesul reprezentantului Episcopului de Maramureș și Sătmar, arh. dr. Ioachim Tomoiagă, să intre în Biserică pentru a numi un nou părinte paroh.

Totul s-a petrecut în dimineața zilei de duminică, 4 noiembrie a.c., dată de la care Episcopul de Maramureș și Sătmar a numit un nou părinte paroh în locul preotului Vasile Petrovai, care a fost de curând pensionat.

La fața locului au sosit mai multe echipe de poliție și jandarmerie, care au încercat prin acțiuni specifice evitarea unui conflict între enoriași și reprezentanții Episcopiei. Enoriașii din parohie susțin ca în continuare să slujească în Sfânta Biserică părintele Vasile Petrovai sau ca locul acestuia să fie luat de către fiul dânsului, Cosmin Petrovai, preot la rândul său.

După mai multe încercări nereușite de a intra în Biserică, reprezentantul Epsicopului a decis să efectueze slujba de instalare a noul preot paroh (cel impus) în plină stradă, în zona cuprinsă între Biserică și supermarketul Lidl, ceilalți enoriași blocându-se în Biserică alături de vechiul preot și efectuând o altă slujbă religioasă.

Încercarea de a intra în Biserică nu a fost lipsită de evenimente neplăcute: mai mulți enoriași au blocat fizic accesul reprezentanților Episcopiei în Biserică, ajungându-se astfel la îmbrânceli. Spiritele au fost calmate cu mare greutate de către polițiști, care au fost și ei prinși în busculadă.

Cert este că susținerea pentru noul preot (părintele Sidău, conform informațiilor obținute), pare a fi egală cu zero, în sensul că la slujba din stradă sunt prezenți doar reprezentantul Episcopului și preotul impus, alături de câțiva oameni veniți din Baia Mare (șoferul și alți aghiotanți de-ai Episcopului), în timp ce în interiorul Bisericii sunt peste două sute de enoriași care îl susțin pe părintele Petrovai Cosmin (fiul părintelui Vasile Petrovai, pensionat de curând) pentru a fi numit în calitate de preot paroh.

Părintele Vasile Petrovai este o figură mai pitorească în peisajul bisericesc maramureșean, acesta făcând chiar și închisoare pentru o scurtă perioadă de timp pentru contrabandă cu țigări. Cu toate acestea are însă susținerea enoriașilor din parohie, pentru implicarea sa în ridicarea Sfintei Biserici, care este încă în construcție.

Nici Biserica Ortodoxă Română nu este străină se astfel de scandaluri, multe numiri de noi preoți fiind făcute în diverse parohii cu forța, împotriva voinței enoriașilor din parohiile respective. De multe ori s-au adus acuze publice că aceste numiri ar fi impuse contra unor sume grase de bani luate cu titlu de mită de către mai marii Bisericii.

Așteptăm puncte de vedere atât din partea Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, cât și din partea parohiei Bisericii „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.

Sursa: Sighet247.ro

Actualizare

Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului face următoarele precizări:

“Începând cu data de 1 octombrie 2018, fostul paroh, Pr. Vasile Petrovai a încetat raporturile de muncă cu Eparhia noastră, îndeplinind condițiile de pensionare, conform deciziei cu nr. 4637/28.09.2018;
Tot cu aceeași dată postul de preot paroh a fost declarat vacant și scos la concurs, stabilindu-se data de concurs pentru ziua de 23 octombrie 2018;
În urma concursului desfășurat la Centru Eparhial, a fost declarat admis Pr. Dan Sidău de la Parohia Orotodoxă Glod, Protopopiatul Sighet, urmând a fi instalat ca preot paroh în ziua de Duminică, 04 noiembrie 2018;
Întrucât decizia de instalare a fost pusă în aplicare în condiții nepotrivite din punct de vedere liturgic, din cauza scandalului pus la cale de fostul preot Vasile Petrovai, s-a hotărât ca să fie chemați la Centrul Eparhial preoții slujitori, în vederea găsirii unei soluții pentru detensionarea situației create.

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului îndeamnă credincioşii care aparţin acestei parohii la rugăciune şi conlucrare pentru ducerea la bun sfârşit a lucrărilor la biserica în construcţie, care este într-o stare de degradare îngrijorătoare. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”.

 

Te-ar putea interesa si

PTF Petea: Un maramureșean a prezentat un test RT-PCR emis de autoritățile belgiene doar că era fals

Vasile Dale

MISIUNI DE ORDINE PUBLICĂ: Peste 90 de persoane care nu au respectat interzicerea deplasării în afara locuinței, sancţionate

Vasile Dale

CAPRICIILE VERII ÎN MARAMUREŞ: Drumuri şi curţi inundate în Valea Chioarului după o rupere de nori

Vasile Dale

1 mesaj

Claudiu noiembrie 6, 2018 at 9:16 am

La ce sa te astepti de la iPE Iustin? Inalt prea Ereticul Iustin semnatar al ereziei cretane.
Cum bine a spus IPS Lonhgin Jar NU trebuie recunoscut ca episcop, nu mai are Duhul Sfant, ci Duhul acestei lumi.

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.