Maramuresul IstoricRecomandate

SUB NĂMEŢI: Viscol şi străzi înzăpezite în Borşa (FOTO, VIDEO)

După ce ieri au fost în vigoare mai multe atenţionări de vreme rea, azi noapte a nins în Borşa, zăpada fiind viscolită puternic.

Străzile sunt înzăpezite, oamenii neputând ieşi cu maşinile.
Mai mulţi cititori au trimis imagini şi filmări din zona Pietrosu din Borşa.

Vizibilitate redusă de ceața și ninsoarea viscolită Pasul Prislop

Vremea a fost închisă joi. Pe arii extinse au căzut precipitații mixte, care în prima parte a zilei au determinat, local, depunerea de polei. La munte au predominat ninsorile. Cantitatea maximă de precipitații înregistrată a fost de 16.0 l/mp, la Vf. Iezer. Vântul a suflat slab la moderat, cu intensificări temporare în zona montană înalta de până la 79 km/h, la Vf.Iezer), unde a viscolit ninsoarea. Temperaturile maxime au fost de 2 grade la Sighetu Marmației, Ocna Șugatag și 3 grade în Baia Mare și Târgu Lăpuș. Local la munte și izolat, în zonele joase, s-a semnalat ceață. Cel mai rece a fost noaptea trecută în Pasul Gutâi, -2 grade și Vf. Iezer, -4 grade.

Stratul de zăpadă măsura aseară până la 120 cm, la Cavnic. La primele ore ale dimineții temperatura aerului avea -1 grad la Vișeu și Borșa, 0 grade în Baia Mare, Târgu Lăpuș, Sighetu Marmației și Ocna Șugatag.

A nins noaptea trecută și la primele ore ale acestei dimineți pe toate sectoarele de drumuri naționale. Stratul de zăpadă frământată existentă pe partea carosabilă măsoară pe DN 18, în Pasul Gutâi, între km 18 și km 43, până la 1 cm, dar sunt și porțiuni de drum in care zăpada frământată măsoară până la 3 cm.

Celelalte sectoare DN 18 (la Sighetu Marmației, Petrova, Vișeu de Sus și Borșa, doar între km 156 și km 180), respectiv DN 17C și DN 18 au pe carosabil zăpadă frământată care măsoară până la 1 cm. Carosabilul DN1C și E58, respectiv DN18B este curat și umed. Cerul este acoperit, ninge pe toate sectoarele de drumuri naționale. Vizibilitatea este redusă în trafic, sub 100 de metri, de ceață și ninsoare viscolită, pe DN 18, în Pasul Prislop, între km 160 și km 180.

Vântul sufla în rafale, în această zonă, cu viteze de până la 30 km/h. Angajații secției de drumuri naționale au intervenit cu 23 de utilaje și au împrăștiat 130 tone de material antiderapant și 3150 litri clorură de calciu.

Nu sunt probleme în alimentarea cu energie electrică a localităților.
Nivelurile și debitele cursurilor de apă au fost în creștere, influențate de fenomenele de iarnă, fără a fi semnalate probleme deosebite. Gheață este prezența la malurile râurilor Tisa, Vaser, Ruscova,Iza, Mara, Botiza, Cosau, Suciu și Firiza.

Stratul de zăpadă măsoară: 117 cm la Cavnic, 98 cm la Baiut și în Pasul Gutâi, 93 cm la Firiza, 67 cm la Luhei, 65 cm la Coroieni, 58 cm pe Valea Vișeului, 53 cm în Poiana Borșa și la Grosii Tiblesului, 52 cm în Baia Borșa și Moisei, 47 cm la Mara, 46 cm la Vf. Iezer, 45 cm la Bistra, 43 cm pe Valea Vaserului și la Răzoare, 42 cm la Târgu Lăpuș, 40 cm la Ferești, 38 cm Vadu Izei, 33 cm la Sighetu Marmației și Sacel, 29 cm la Ocna Șugatag, 21 cm în Baia Mare.
Valori ale temperaturii aerului la această ora: -1 grad la Borșa, 0 grade la Vișeu de Sus, Sighetu Marmației, Ocna Șugatag, Baia Mare și Târgu Lăpuș.

Vremea va rămâne astăzi în județ ușor mai caldă decât normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros și pe arii relativ extinse, la începutul intervalului și în cursul nopții, vor cădea precipitații mixte, favorizând depunerea de polei. La munte vor predomină ninsorile. Vântul va suflă slab la moderat, cu unele intensificări pe crestele înalte unde va spulbera sau viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 și 5 grade, iar cele minime între -3 și -1 grad. Izolat vor fi condiții de ceață.

Sâmbătă, 26 ianuarie, prognoza meteorologică prevede că vremea se va răci ușor față de zilele precedente. Cerul va fi mai mult noros și pe arii relativ extinse vor cădea precipitații predominant sub formă de ninsoare, favorizând, izolat, ziua depunerea de polei. Izolat, la munte, cantitățile de apă vor fi mai însemnate. Vântul va suflă slab la moderat, cu unele intensificări în zona montană înalta unde va spulbera sau viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 și 1 grad, iar cele minime între -5 și -3 grade. Izolat vor fi condiții de ceață
Pentru duminică, 27 ianuarie a.c., vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros. Pe arii restrânse în prima parte a zilei va fulgui. Vântul va sufla slab la moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă unde va spulbera zăpada.

 

Te-ar putea interesa si

Contrabandişti „vânaţi” prin munţi, cu drezina. Pe aceeaşi cale ferată, veche de un secol, circulă şi Mocăniţa

Redactie

APEL UMANITAR: Locuința familiei Sălăjan din Baia Mare a fost cuprinsă de flăcări. Un băimărean a ajuns la Spitalul Floreasca și are nevoie de ajutorul nostru

Redactie

ULTIMA ORĂ: Două victime în urma unui accident rutier la Borşa – actualizare

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.